Çocuğum zeki ama başarılı olamıyor, neden?
Son günlerde LGS ve LYS sınavlarının yaklaşması nedeniyle aileler panik duygusu yaşamakta. Çoğu aile “aslında zeki çocuk” , “dersin başında oturuyor ama yapamıyor” gibi yakınmaları dile getiriyor. Çocuğun söylediği ise “aslında bildiğim soru ama yapamadım” veya “derse oturuyorum ama aklım başka yere gidiyor” şeklinde. Peki bu çocuklara ne oluyor. Dikkat eksikliği eskiden beri bilinmesine rağmen günümüzde daha iyi anlaşılan ve “Erişkin Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu” olarak da yaşam boyu süregittiği belirlenen bir hastalık. Genelde hiperaktivite sorunu olan kişilerde tanı daha kolay konulmakta ancak sadece dikkat sorunu varsa “isterse yapar” , “tembel” , “bilgisayar başında hiç dikkati bozulmuyor” gibi sözlerle aile arasında çatışmalara neden olmaktadır. Dikkat eksikliği olanlarda dersin başına oturamama, sürekli bahane uydurarak dersten kalkma, sık unutkanlıklar, okumayı sevmeme, zamanı iyi kullanama, görevleri özensiz ve uzun sürede yapma veya erteleme, en ufak bir uyaranda diğer tarafa yönelme gibi belirtiler olur. Sınavlarda beklenenden düşük not alma, konuyu bildiği halde yanlış cevap verme veya ufak hatalarla yanlış sonuç çıkarma, uzun sorulardan korkma, zamanı doğru kullanamama sık görülen yakınmalardır.
Dikkat eksikliği tanısı anne-baba görüşmesi, öğretmenden bilgi alınması, dikkati ölçen testler ve klinik muayene ile konulur. Eğer tanıda geç kalınırsa özgüven eksikliği, okul, aile ve arkadaşlar ile sorunlar, başka psikiyatrik hastalıkların eklenmesi, akademik başarıda düşme gözlenir.
Aile veya öğretmen bu durumdan şüphelendiğinde ise ailenin “çocuğum deli mi, niye doktora götüreyim?”, “ bundan olumsuz etkilenir mi?” gibi çekingeleri, okulun ise “ biz direk söylersek yanlış anlaşılır mıyız?” gibi kaygıları olmaktadır. Diğer bir sorun ise çocuğuma ilaç verirlersedir. Oysa hafif vakalarda ilaç değil terapi, ancak ağır durumlarda ilaç tedavisi gerekmektedir.
SADECE AKADEMİK BAŞARI DEĞİL, HAYAT BAŞARINIZDA OLSUN. MUTLU KALIN…